Aranyalma Páros

Gyermekfoglalkozások

Gyermektáncházainkban, zenebölcső-foglalkozásainkon, hangszerbemutatóinkon, a kerek esztendő jeles napjaihoz, ünnepeihez, évszakos rendjéhez igazodva éneklünk, táncolunk, mesélünk és játszunk kicsikkel és nagyokkal.

Koboz, kecskeduda, pásztorfurulyák, doromb, flóta, tárogatósíp, tilinkó s megannyi érdekes népi hangszer segítségével nyitjuk meg a kapukat a magyar néphagyomány varázslatos gazdagságú világa felé.

Gyermekfoglalkozás

Mesetáncházainkat az évkör rendjéhez igazodva a következő történetek köré szőjük:

Mátyás király bojtárja – Volt egyszer egy pásztorlegény, aki beállt Mátyás királyhoz szolgálni. Igen ám, de elbolyongtak a rábízott jószágok, hogyan fog elszámolni velük a királynak ? A gyerekek segítségével ez a kedves, ismert történet rendhagyó, interaktív Mátyás kori mesévé kerekedik, amelyben a mese, a zene és a tánc mellett népi hangszerbemutató, a pásztorok életének bemutatása és egy „igazi kecske” is helyet kap!

Napnyugattól napkeletig – "Elindul a legény s megy hetedhét határon, megy-megy jó messzire, mert akkoriban még nem volt annyi bolond, mint a mai világban!" Az ismert Kis ködmön népmesénk főhőse ezúttal hosszabb útra indul, bejár ismeretlen, messzi földeket, távoli tájakat. Hagyományos magyar és varázslatos keleti hangszereink segítségével elröpítjük a hallgatóságot a karcsú mecsetek, az utcán sétáló tehenek, ugrándozó majmok, valamint a pagodák világába. Tartsanak velünk egy mesés világutazásra!

Farsang három napjában – A farsangi mulatságok, állatalakoskodások világába látogatunk el, sok tréfával, játékkal, énekkel és a zord időt elűzendő, közösen kivisszük a kiszebabát is.

Vagyok bátor, jó vitéz – Szabadságharcaink hősies lelkesedését idéző tavaszünnep, sok zenével, tánccal, énekkel és játékos próbatételekkel, főképpen nemzeti ünnepeink idejére.

Szép Szent György – A királylányt szabadító napvitéz zenés-mesés-táncos történetén keresztül a gyermekek magukban is meglelhetik a bátorság, jószívűség és éles eszűség sárkányt is legyőző erejét. Vigyázat, egy hatalmas sárkány is érkezik velünk!

Rózsa és Ibolya meséje – Zenés mesénkkel Tündérországba repítjük a hallgatóságot, ahol a szerelmesek, miután kiállták a próbatételeket, végre egymásra találhatnak. Vigyázat! Varázsolni is fogunk!

Piros Pünkösd Napján – Egyszer volt, hol nem volt egy pöttöm kis legényke, akinek szívében akkora erő lakozott, hogy fittyet hányva a csúfolódókra, kiállta az összes próbát és pünkösdi királyként elnyerhette választottja kezét.

Szent lovának szent patkója (Szent László királyról) – Tábortűz ég, szikra pattog a hűvös éjben, rege szól. Hősi idők legendái nyomán elevenednek meg a lovagkirály és vitézeinek csodás történetei. Szent László királyunk, "csillagok között fényességes csillag" tündöklése, Mirkó királyfi meséje és gyönyörű korabeli muzsika repítenek minket a kalandos középkorba.

A kicsi dió – Mese a szegény emberről, az ördögről és a cipóról. A zenés történet átélése során a gyerekek megismerhetik a kenyér történetét és a kenyérsütéshez kapcsolódó számtalan mondókát, éneket.

A szőlősgazda furulyája – Mindenki tudja, milyen finom az érett szőlő. Benne mosolyog a napsugár. De mi történik, ha a várva-várt szüret előtt hirtelen más is megkívánja a finom csemegét? Mit tehet a szőlősgazda, hogy a seregélyek meg ne dézsmálják a termést? És hogyan kerül egy csodafurulya a történetbe? Erre keresünk választ a gyerekekkel együtt zenés, énekes, táncos mesejátékunkban.

A megjuhászkodott farkas (Szent Mihály napi mese) – Vidám, napos, kora őszi, áldott szüreti idő van, Mihály napi vásár ideje. Ám a farkas ott lapul az erdő szélén, figyeli a pásztort, amint behajtja a juhokat, bárányokat. Aesopus meséje és a néphagyomány találkozik vidám, zenés, alakoskodó előadásunkban.

A talányfejtő lány – Mátyás király meséket és egy IV. Bélát megéneklő énekverset kötögettünk össze megannyi régi hangszer játszotta muzsika fonalával vidám zenés-táncos, sok gyereket is kis színjátékossá avató interaktív játékká. Történetünkre a bölcs Mátyás királyunk eszén is túljáró furfangos lány meséje tesz koronát.

Szent Mártonról – „Kit kerestek itt lámpásokkal, fáklyákkal és énekekkel? – Mártont keressük, aki köpönyegével betakarta a didergő koldust...” Pannóniában született nemes lelkű Szent Márton legendáit meséljük el sok szép régi énekkel, mondókával, köszöntővel, játékkal és tánccal fűszerezve.

Karácsony közeleg!

Emlékezzünk jóságára! – Miklós püspök legendáit, kalandos történeteit fűzzünk össze játékos mesévé a gyerekek közreműködésével. Önálló mesetáncházként és a Mikulás érkezését megelőző izgalmas bevezető előadásként is jó szívvel ajánljuk!

Elveszett az aranycsitkó – Karácsonyváró játékfüzér sok-sok énekkel, tánccal, mondókával és játékos próbatételekkel. Megtaláljuk-e együtt a moldvai hagyományban élő, ajándékot hozó aranycsitkót? Akár nagy létszámú gyerekcsoportot is folytonosan megmozgató interaktív játék.

Csillag-csengő – Azonos című karácsonyi mesekönyv-lemezünk előadása. Bájos történetében a kerek esztendőt lelkesen végigszárnyaló tündér-madárkák ereszkednek le közénk a földre és boldog örömmel élik át a magyar karácsony misztériumát.
Szokás-dallamok, Luca-napi varázslatok, regös, betlehemes és karácsonyi énekek, köszöntők hangzanak fel, s megtudhatjuk miként vonultak be a pásztorok karácsony éjjelén a templomba...

További műsoraink

Népzenei koncertek, régizenei koncertek, borklubokba, borfesztiválokra, szüreti mulatságokra való muzsika, ünnepek zenéje, rendhagyó zenei előadások, szakrális zene, istenes énekek

Regénykoncert az Aranyalma Páros közreműködésével